Direct naar de inhoud.
  • Samenwerken aan en in Musselkanaal
  • Inwoners in actie
  • Doe ook mee!
> de aanpak

Jongensdroom in de steigers: Lefier start bouw woningen Marktstraat-Jan Kortstraat

Was het afgelopen winter toen de contracten ondertekend werden nog wat onwerkelijk, nu de eerste contouren van de zeven woningen op de hoek Marktstraat – Jan Kortstaat in Musselkanaal er echt staan gaat voor Johvanni Buising een jongensdroom in vervulling. Zijn ontwerp wordt gebouwd. Gisteren onthulde Johvanni, in bijzijn van vertegenwoordigers van Lefier, de gemeente Stadskanaal en Dorpsbelangen Musselkanaal trots het bouwbord.

Wethouder Goziena Brongers van Gemeente Stadskanaal is blij met de bouw van de woningen. “Dit project, op de plek van het voormalige Blauwe Pand, kon alleen gestart worden door een goede samenwerking tussen diverse partijen. We zijn er nog niet met zeven woningen, maar wel hard op weg en ik ben ervan overtuigd dat dit project Musselkanaal kwalitatief beter en mooier maakt.”

Lint
De zeven energieneutrale huurwoningen, vier ruime gezinswoningen en drie levensloopgeschikte woningen, liggen tegen ‘het lint’ aan. Pieter Witzenburg, directeur vastgoed van Lefier, legt uit dat dit een bewuste keuze is: “We bouwen deze woningen weer ‘naar het lint toe’, net zoals het dorp ook ooit ontstaan is. Dat geldt ook voor onze andere projecten hier aan de Badstraat en de Kerkstraat. Mensen willen juist weer aan die kant van het dorp wonen, dus dat faciliteren wij graag.”

Aandeel
Dat dit project en ook toekomstige bouwlocaties positief zijn voor Musselkanaal vindt ook Limke Borgesius, bestuurslid van Dorpsbelangen Musselkanaal: “Musselkanaal levendig houden, maar ook ontwikkelen is een zaak van Musselkanaalsters, voor Musselkanaalsters. We zijn blij met de partners in deze gebiedsontwikkeling die zo goed meedenken, zoals Lefier. Wel blijven we in gesprek over het quotum voor terugbouw, dat elders in de gemeente wordt gepland. Liever hadden we nog meer nieuwbouw gezien in Musselkanaal.”

Lego
“Als jongetje van tien was ik aan het bouwen met Lego”, zegt Johvanni Buising, die tijdens zijn stageperiode bij Bouwbedrijf Gebr. Benus in Musselkanaal een eerste schets maakte van de woningen die nu gebouwd worden. “Ik vond Lego zo leuk dat ik koos voor een opleiding in de bouw. De schetsen die ik bij Benus maakte, werkte ik tijdens een vervolgstage bij Lefier verder uit met hulp van HJK Architecten en dat ontwerp is vrijwel ongewijzigd overgenomen. Ik loop apetrots hier over de bouwplaats, en dat op mijn leeftijd. Een jongensdroom die uitkomt. Heel erg gaaf!”

Het project, dat valt onder de samenwerking Levendig Musselkanaal, is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de provincie Groningen. Lefier verwacht dat de woningen aan het einde van dit jaar worden opgeleverd.